× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Súboj pozorných defenzív s ofenzívnymi chúťkami


23.03.2021

Štvrťfinálové série sú za nami! Ostali štyri najlepšie celky, ktoré sa dozaista budú snažiť opäť prejsť cez svojho súpera a zahrať si vytúžené finále. Úspech v play-off je oproti predošlým sezónam lákavejší, keďže víťaz Slovenskej hokejovej ligy sa budúcu sezónu predstaví v najvyššej súťaži. O túto možnosť však prichádza Dubnica nad Váhom, ktorá pôsobí v SHL ako farma Dukly Trenčín. Okrem súboja Považanov s Vlkmi sa paralelne budú hrať duely medzi Martinom a Spišskou Novou Vsou. 

 

Opory medzi troma žŕdkami

Martin, ale aj Spišská Nová Ves zvládli svoje štvrťfinálové série bez jediného zaváhania. „Rytieri“ nemali najmenší problém prejsť cez nebezpečné Humenné. Vo všetkých štyroch dueloch proti tímu od Laborca kryl ich svätyňu Branislav Bernát. Percentuálna úspešnosť zákrokov odchovanca martinského hokeja sa vyšplhala na úroveň 96,95%, pričom priemerne inkasoval len jeden gól. Jeho náprotivok na strane Spišskej Novej Vsi Marcel Melicherčík mal v stretnutiach s Levicami ešte o čosi lepšiu formu. V prvých troch dueloch nepustil za svoj chrbát ani puk a v poslednom iba dva, to znamenalo hladký postup „Novejši“. Tridsaťštyriročný gólman sa v zápasoch štvrťfinále prezentoval úspešnosťou zákrokov na úrovni 98,11%.  

 

zdroj: Michal Murček

 

Presilové hry

Jednou z mála štatistík, v ktorej počas celej sezóny nedominuje Žilina je percentuálna úspešnosť streľby pri presilových hrách. Lídrom v tejto oblasti je Spišská Nová Ves. Z dvesto siedmych početných výhod „Noveši“ bolo využitých 21,74%. Hráči okolo kapitána Štefana Fabiana potvrdili skvelú efektivitu v tejto oblasti aj proti Leviciam v štvrťfinálových bojoch, kde dokázali využiť aspoň jednu presilovku v každom zápase. Dokopy sa počas nich presadili šesťkrát. Do cesty sa im postaví Martin, ktorý inkasoval v početnej nevýhode v priebehu play-off len raz. Tímu z Turca však počas sezóny hra v oslabení príliš nevoňala, keď sa v jej bránení umiestil až na šiestej priečke. 

 

Môj dom, môj hrad

Výhoda svojho ľadu sa odzrkadlila nielen v jednotlivých štvrťfinálových sériách, ale aj počas celej sezóny. V aktuálnom ročníku SHL sa stretli Martinčania so Spišiakmi celkovo štyrikrát. Vo všetkých vzájomných dueloch zvíťazilo domáce mužstvo.  Martinčania dokonca prehrali len štyri domáce duely v priebehu základnej časti. Spišská Nová Ves bola na tom ešte o čosi lepšie, keď sa jej podarilo zvíťaziť až v pätnástich z osemnástich stretnutí na vlastnom štadióne. Treba však podotknúť, že štyri výhry sa zrodili až v predĺžení či samostatných nájazdoch. Bude výhoda domáceho rozhodujúca aj v semifinálovej sérii medzi Martinom a Spišskou? 

 

autor: Patrik Ľupták | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY